Skip to main content

Παγκόσμια Αγροτική Χημική Ηγεμονία

Ράντισμα μυκητοκτόνου σε φυτά καπνού, Νικαράγουα. Φωτογραφία: Peter Essick. 

Δρ. Εὐάγγελος Βαλλιανᾶτος

Η ισχύς της χημικής βιομηχανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν εξαφάνισε το Υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος (US Environmental Protection AgencyEPA). Η πολιτικοποιημένη περιβαλλοντική κυβερνητική υπηρεσία διαχειρίζεται νόμους και κανονισμούς που προδιαγράφουν τι μπορεί να κάνει. Ωστόσο, στην πράξη, πολιτικοί διορισμένοι από τον πρόεδρο της Αμερικής αποφασίζουν τι κάνει το EPA. 

Σχετικά με αυτή την πολιτική πραγματικότητα, και γνωρίζοντας τις βαθιές ρίζες της επιρροής της βιομηχανίας στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο, το EPA κάνει το έργο του απρόθυμα τις περισσότερες φορές.

Στην περίπτωση των επικίνδυνων χημικών ουσιών , ιδιαιτέρως τώρα με την κυβέρνηση Τράμπ, το EPA φοβάται να κάνει το ελάχιστο για την προστασία της υγείας των Αμερικανών, και, σχεδόν τίποτα, για την προστασία και ακεραιότητα και υγεία του φυσικού κόσμου.

Ουρανός χωρίς πτηνά;

Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής αδιαφορίας, για δεκαετίες, ήταν και είναι κακό και οδυνηρό για όλη τη ζωή. Τα τελευταία πενήντα χρόνια, τα πτηνά στη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν κατά 29%. Οι ουρανοί μας αδειάζουν από μικρά και μέτρια ιπτάμενα ζώα. Λείπουν περίπου 3 δισεκατομμύρια πουλιά.

Χρήση αγροτικών δηλητηρίων

Τα αγροτικά δηλητήρια (εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, και μυκητοκτόνα) είναι προιόντα χημικού πολέμου. Ώς επί το πλείστον, είναι θανατηφόρα χημικά και στον άνθρωπο και στα ζώα. Θανατώνουν τα έντομα και τα πουλιά που τρώνε τα έντομα. Είναι βλαβερά και δηλητηριάζουν άλλα ζώα και φυτά. 

 Έν τούτοις, οι αγρότες ραντίζουν με αυτά τα χημικά τις τροφές: τα Δημητριακά, όσπρια, καλαμοσάκχαρο, πατάτες, σόγια, καρποφόρα δένδρα και κάθε άλλη καλλιέργεια τροφής για ζώα και ανθρώπους. Τα ραντίσματα γίνονται σε χιλιάδες γιγαντιαίους αγρούς.

Οι αγρότες που δεν ραντίζουν τις τροφές με δηλητήρια είναι λίγοι. Στην Αμερική τους λένε οργανικούς (organic farmers) και στην Ευρώπη βιολογικούς.    

Ένα από τα βλαβερά αποτελέσματα των ψεκασμών είναι η ακρωτηρίαση και δηλητηρίαση χιλιάδων πουλιών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Οι ουρανοξύστες και άλλα φωτισμένα μεγάλα κτίρια και εκατομμύρια φωτιζόμενα σπίτια είναι μια άλλη θανατηφόρα παγίδα για τα πουλιά. Τα βράδια αμέτρητα εκατομμύρια φώτα σε αυτούς τους τεχνητούς λόφους και βουνά των πόλεων αλλάζουν νύχτα σε ημέρα. Αυτό το τεχνικό φώς σχεδόν σβήνει τα αστέρια. Οι φωτιζόμενες πόλεις δημιουργούν μια απειλητική πραγματικότητα για τα πουλιά που έχουν οδηγό τα αστέρια στον ουρανό. Τα φώτα αποπροσανατολίζουν τα πουλιά και τα οδηγούν στο θάνατο.

Οι "σύγχρονοι" άνθρωποι κάνουν περισσότερα από την κατασκευή ουρανοξυστών. Καταστρέφουν υγροβιότοπους, τα έλη, και τα δάση, σπίτια σε εκατομμύρια πουλιά.

Η κατάρρευση των ψαριών

Το άλλο αποτέλεσμα του ψεκασμού νευροτοξινών στον φυσικό κόσμο είναι ο θάνατος πολύ περισσότερων ζώων από τις μέλισσες, τις οποίες οδηγούν στα πρόθυρα της εξαφάνισης.  

Τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα είναι νευροτοχίνες, δηλαδή, είναι πολύ βλαβερά η και θανατώνουν τα νεύρα και το μυελό. Ο θάνατος των εντόμων από τα νεονικοτινοειδή είναι ζωτικής σημασίας διότι τα έντομα είναι τροφή για τα ψάρια. Παράλληλα με την γρήγορη πτώση των πτηνών, τα νεονικοτινοειδή ευθύνονται για την κατάρρευση των ψαριών .

Χημική ηγεμονία στην Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι είναι σε καμία περίπτωση πιο ευαίσθητη  από τους Αμερικάνους για τις επισφαλές ανθρωπογενείς απειλές εναντίον του φυσικού κόσμου. Η Γερμανία μας έδωσε χημικό πόλεμο κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνέχισε την παραγωγή νευροτοξινών, συμπεριλαμβανομένων των νεονικοτινοειδών. Η Γερμανία είναι ιδιοκτήτης του πιο δημοφιλούς καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου στον κόσμο, glyphosate / Roundup, προϊόν της Monsanto που ήταν μια αμφιλεγόμενη εταιρεία γεωργικών χημικών, και φαρμακευτικών προιόντων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2018, η γερμανική γιγάντειος χημική εταιρεία Bayer πλήρωσε 63 δισεκατομμύρια δολάρια για την Monsanto. Η Ελβετία φιλοξενεί πολύ μεγάλες χημικές εταιρείες όπως η Novartis, η Syngenta και η Roche.

Ευρωπαίοι και βόρειοι Αμερικάνοι γεωργοχημικοί όμιλοι κυριαρχούν στη δυτική πολιτική τάξη καθώς και στην αγροβιομηχανία και τη χημική βιομηχανία. Τα προϊόντα τους κυκλοφορούν σε όλο τον πλανήτη, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για ένα ζώο η φυτό να αποφύγει μόλυνση και πιθανή δηλητηρίαση.

Η τραγωδία του 1984 στο Μποπάλ

Στις 2 Δεκεμβρίου 1984, το εργοστάσιο παρασιτοκτόνων της Union Carbide στο Bhopal της Ινδίας ανατίναξε. Το επιβλαβές ισοκυανικό μεθύλιο γέμισε τον ουρανό πάνω από το Μποπάλ, ασφυκτίζοντας 25.000 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.

Ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, δεν έμαθε τίποτα από αυτή την ανθρωπογενή τραγωδία. Τα φυτοδηλητήρια και εντομοκτόνα είναι ακόμη πιο δημοφιλή το 2019 από ό,τι ήταν το 1984. Η τραγωδία Μποπάλ έχει γίνει παγκόσμια.

Για παράδειγμα, ένα στα επτά είδη στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Ο πιο υπεύθυνος παράγοντας για αυτή την εξελισσόμενη οικολογική καταστροφή είναι η βιομηχανική γεωργία και η κακή συνήθεια ψεκασμού αγροτικών δρόμων της χώρας για «ζιζάνια».

Ο κίνδυνος αγροτικών δηλητηρίων

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βόρεια Αμερική δεν είναι μόνοι σε αυτό το τυφλό δρόμο καταστροφής. Όλος ο κόσμος έχει μετατραπεί στο ευαγγέλιο των αγροτοξινών. Ο παγκόσμιος εθισμός στα αγροτικά δηλητήρια  είναι φοβερός.

Τον Νοέμβριο του 2019 μια ομάδα ερευνητών από τις τροπικές χώρες δημοσίευσε μια ολοκληρωμένη έκθεση στην οποία η ομάδα τεκμηρίωσε την εκτεταμένη χρήση των φυτοδηλητηρίων και εντομοκτόνων και τις θανατηφόρες επιπτώσεις τους στους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα του φυσικού κόσμου. 

Οι νόμιμοι και παράνομοι ψεκασμοί νέων χημικών ουσιών, καθώς και  τοξικών και ανθεκτικών εντομοκτόνων όπως το DDT έχουν “δραστική επίδραση” σε αρπακτικά είδη όπως ο γυπαετός και ο βασιλαετός.  Άλλες σημαντικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης φυτοδηλητηρίων και εντομοκτόνων είναι στη κατάπτωση του βιολογικού ελέγχου δια μέσου εντομοφάγων εντόμων, στη γονιμότητα του εδάφους, και στην μολυσμένη τροφή των καλλιεργειών.    

Στην Punta San Juan προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή, στο Περού, ένας ερευνητής διαπίστωσε πολλές χημικές ουσίες όπως το DDT και το DDT στο αίμα τών απειλουμένων πιγκουίνων Humboldt.

 Στην Ουρουγουάη, οι ερευνητές βρήκαν υψηλά επίπεδα νευροτοξικών εντομοκτόνων σε 14.800 κυψέλες μελισσών. Το αποτέλεσμα ήταν "αποπροσανατολισμός των μελισσών." Αυτό σημαίνει αποτελεσματικά ότι οι μέλισσες δεν μπορούν να βρουν το δρόμο τους πίσω στις κυψέλες τους. Πεθαίνουν από το κρύο ή την πείνα.
Αυτή η παγκόσμια μελέτη ανέφερε ότι ακόμη και ο "κανονικός" ψεκασμός των αγροτικών δηλητηρίων είναι κακός για τα ανθρώπινα όντα. Για παράδειγμα, η κατανάλωση τροφών που έχουν μολυνθεί από φυτοδηλητήρια και εντομοκτόνα είναι χειρότερη από το πόσιμο νερού που έχει μολυνθεί ή από την ανάπνευση των. Σε ανθρώπινα σώματα, τα δηλητήρια δρουν σαν ορμόνες, προκαλώντας χάος στους μηχανισμούς επικοινωνίας και υγιούς ανάπτυξης του ανθρώπου.
Τέλος, η μελέτη προειδοποίησε:
« Μακροχρόνια χαμηλής-δόσης [φυτοδηλητήριων και εντομοκτόνων δια μέσου τροφής και ύδατος] επηρεάζει αρνιτικά την υγεία του ανθρώπου, διαταράσσει την ορμονική ισορροπία, μειώνει την ευφυΐα και προκαλεί προβλήματα αναπαραγωγής και καρκίνου (έμφαση δική μου).»
 Μαθήματα και διορθωτικά μέτρα
Ανάγνωση αυτής της έγκαιρης και εμπεριστατωμένης μελέτης από τους τροπικούς, με έφερε πίσω στις πρώτες μου ημέρες στο EPA, μόνο επτά χρόνια μετά την απαγόρευση του DDT από το EPA το 1972.
Αυτός ο βασιλιάς των δηλητηρίων είχε και έχει τους υπερασπιστές του. Στην πραγματικότητα, μόλις μια χημική ουσία περάσει την εύκολη "εγγραφή" από το EPA η από Ευρωπαικό υπουργείο (επίσημη έγκριση) και καταλήξει στη μαγική αγορά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να την απομακρύνουμε. Εκτός από τον ιδιοκτήτη, μια ομάδα επιστημόνων και επιστημόνων που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία είναι έτοιμοι να δεσμευτούν ότι η χημική ουσία είναι αθώα από όλες τις προσβολές της οικολογικής και της ανθρώπινης υγείας.
Δεν έχουμε μάθει ούτε αυτό το μάθημα. Ή, μάλλον, όπως στην περίπτωση του Μποπάλ, οι χημικοί δισεκατομμυριούχοι δωροδοκούν πολιτικούς και τηλεοράσεις και ακαδημαϊκούς για να διατηρήσουν μια ελκυστική εικόνα βιομηχανικής γεωργίας με γαντζωμένα δηλητήρια.
Δεν είμαι προφήτης. Αλλά η χρήση της μακροχρόνιας εμπειρίας μου από το EPA, 1979-2004,και από την ιστορία της επιστήμης, επιτρέπουν να προβλέψω εύλογα το αποτέλεσμα αυτής της παθολογίας.
Αλίμονο για τους νεότερους ανθρώπους αυτής της ανεύθυνης και ανήθικης εποχής. Θα πληρώσουν την υψηλότερη τιμή στην υγεία, την οικολογική καταστροφή, και την προσωπική αξιοπρέπεια και επιβίωση .
Η συμβουλή μου προς τους ανθρώπους κάτω των σαράντα είναι να ανατρέψουν τα οικονομικά των γονιών τους για έναν δίκαιο, ηθικό, και οικολογικό πολιτισμό. 
Στην Ελλάδα το χωριό είναι αναγκαίο για την παραγωγή τροφής. Στα Πολιτικά (1253a1-5), ο Αριστοτέλης είπε ότι η αυτάρκεια στην πολιτεία είναι “τέλος και βέλτιστον,” δηλαδή, το μέγιστον καλό και το τέλειο. Με άλλα λόγια, η αυτάρκεια είναι το πρώτο κλειδί διαβιώσεως και ανεξαρτησίας. 
Ο Φιλόσοφος έχει δίκιο. Η αυτάρκεια είναι μέγιστη αρετή και στην πολιτεία και στην χώρα της φύσεως και της τροφής. Το χωριό ήταν και είναι στο κέντρο αυτάρκειας και πολιτισμού. Το άλλο κλειδί σε αυτήν την επιθυμητή πολιτισμική μεταμόρφωση είναι η αγάπη για τον φυσικό κόσμο.
Μάθετε από την επιστήμη, ιδιαιτέρως αγροτική οικολογία: καταργήσετε τα αγροτικά δηλητήρια γιατί είναι επικίνδυνα και άχρηστα. Μόνο οι εταιρείες κερδίζουν από την χρήση των. Η επιστήμη και σοφία της οικολογίας και παραδοσιακές γνώσεις αρκούν για βιώσιμες καλλιέργειες και άφθονη τροφή και αυτάρκεια.
Δεύτερον, καταργήσετε τα ορυκτά καύσιμα. Η Ελλάδα ήταν για χιλιετίες χώρα του Ήλιου. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στον Ήλιο και ηλιακή ενέργεια. Να μάθετε από τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων προγόνων - και ποτέ να μην επιτρέψετε σε πολίτη να γίνει δισεκατομμυριούχος.
………………………..
Ο Δρ. Εὐάγγελος Βαλλιανᾶτος είναι ιστορικός και φιλόσοφος περιβαλλοντικής πολιτικής. Σπούδασε στην Αμερική ζωολογία, ιστορία, και ιστορία της επιστήμης. Εργάστηκε για το Κογκρέσο και το ΕΡΑ. Ήταν επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια. Είναι συγγραφεύς εκατοντάδων άρθρων και 6 βιβλίων. Το πρόσφατο βιβλίο του είναι το Poison Spring (Δηλητήριο Άνοιξης).        









Comments

  1. I read this post your post so nice and very informative post thanks for sharing this post.
    darbastaliai

    ReplyDelete
  2. I'm full of the joys of spring when see your new posts. I like them very much. To me, they really help me sometimes. Thanks for sharing your knowledge. I have been waiting for your following articles.
    estetinis plombavimas

    ReplyDelete
  3. Thank you for your sharing articles. I have been finding interesting posts and your articles are what I need. They are really useful and engaging. They are precious pieces of advice. I can branch out with new knowledge. Learn captivating things. Hope you will upload more me.
    electrical in fresno

    ReplyDelete
  4. Thank you so much for sharing this! I am so glad that I got to sign in that I visited your website.
    gėlės į namus Kaune

    ReplyDelete
  5. I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you post.
    personal Protection london

    ReplyDelete
  6. A perfect info source. Thanks for taking the time to discuss this, I feel strongly about it and love learning more on this topic.
    pagalba kelyje

    ReplyDelete
  7. I like this site it’s a master piece! Glad I noticed it.
    recovery bristol

    ReplyDelete
  8. your article is valuable for me and for others. Thanks for sharing your information! Professional piano movers

    ReplyDelete
  9. This Article is Awesome. It’s help me a lot. Sir,Please keep up your good work. We always with you and Waiting for your new interesting articles.
    piano moving san diego

    ReplyDelete
  10. Amazing post, thanks for sharing this article. I am truly motivated by you for blogging.Thank You. fencing contractors northampton

    ReplyDelete
  11. I am grateful for your wonderful content that you have provided for us. I am confident that the vast majority of the general public would find this useful.
    automobiliu dazymas

    ReplyDelete
  12. Awesome and really informative post here. I very much am into sites that have to do with building muscle, so this is refreshing to me to discover what you have here.
    best gift for christmas

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pesticides Are Making Children Aggressive

Spraying fungicides on tobacco in a greenhouse in Jalapa, Nicaragua. Photo: courtesy Peter Essick. Pesticides cause a multitude of adverse effects on humans. However, they are especially harmful to children . They may have something to do with the mass-shootings in schools all over America because some of them are neurotoxins. This means they affect and damage the central nervous system and the brain – of all animals, including humans. Warren Porter , professor emeritus of zoology at the University of Wisconsin, conducted experiments with ground water – water drawn from the ground of farms with typical levels of pesticides and fertilizers. He chose farm water contaminated with the insecticide aldicarb, the herbicide atrazine, and nitrogen fertilizer. He tested that mixture on white mice and deer mice. The concentrations of the fertilizer with each of the pesticides (aldicarb and atrazine) in the ground water were of the order of magnitude the Environmental Protection A

Searching for Aristotle in Lesbos

Map of Lesbos by Giacomo Franco, 1597. Courtesy Wikipedia. Like most Greek islands, Lesbos has been lost in the obscurity of global wars, politics, and the insignificance of modern Greece.  Greece without sovereignty Since 2009, the country’s debt to European and American banks has dragged Greece to the Third World. The lenders demanded Greece abdicates its sovereignty to them. Greek politicians obliged and Greece has become the first European country to submit to the humiliations of being a dependency of Brussels. To the eternal shame of “civilized” Europe, anonymous bureaucrats from the troika – a cabal of the International Monetary Fund, the European Central Bank and the European Commission – have been running the country. Rubble and war refugees in the Middle East Lesbos would have maintained its silence had it not been for the American invasion and destruction of Iraq in 2003. This American war gave birth to Moslem civil wars.  The civil wars in Iraq and