Skip to main content

Νῦν Υπέρ Πάντων Αγών: Το Νόημα της Μάχης της Σαλαμίνας και του 1821


Παιάν Αισχύλου νῦν
 υπέρ πάντων αγών, Σαλαμίνα (Φωτογραφία Εὐάγγελος Βαλλιανᾶτος)

Πρόλογος

 

O Αύγουστος-Σεπτέμβριος του 2020 ήταν η επέτειος των 2.500 χρόνων της μάχης της Σαλαμίνας. Οι Έλληνες πολέμησαν και νίκησαν τον περσικόν στρατό του Ξέρξη το 480 Π.Χ. Η αποφασιστική ναυτική μάχη πραγματοποιήθηκε στα νερά μεταξύ του μικρού νησιού της Σαλαμίνας και της ακτής της Αθηναϊκής Αττικής στα τέλη Σεπτεμβρίου του 480 Π.Χ.

 

Ο θυμός του Ξέρξη

 

Ο περσικός βασιλιάς Ξέρξης ήταν ο γιος του Δαρείου που το 490 Π.Χ. επιτέθηκε της Ελλάδος και ηττήθηκε. Ο Ξέρξης ξεκίνησε τη δεύτερη εισβολή της Ελλάδος για να εκδικηθεί την ταπεινωτική ήττα του πατέρα του. 

 

Τα ελληνικά κράτη της Ιωνίας (στην Μικρά Ασία και γείτονες της Περσίας) ζήτησαν και έλαβαν στρατιωτική βοήθεια από την Αθήνα. Επιπλέον, η Αθήνα εισέβαλε την Περσία και έκαψε την Σάρδεις, μια επαρχιακή πρωτεύουσα.
 
Σε τέσσερα χρόνια ο Ξέρξης ετοίμασε ένα τεράστιο στρατό και στόλο για πόλεμο εναντίον της Αθήνας και Ελλάδος.
 
Ο Ξέρξης ήταν ένας απόλυτος δεσπότης που κυβερνούσε μια μεγάλη πολυεθνική αυτοκρατορία. Δεν είχε όρια, ηθικά ή πολιτικά. Η στρατηγική του ήταν να συντρίψει τους Αθηναίους και όλους τους άλλους Έλληνες.
 
Τι θα συνέβαινε εάν οι Φοίνικες και οι Αιγύπτιοι και δεκάδες άλλοι κατεχόμενοι λαοί μιμούσαν τους Ιώνιους Έλληνες και τους Αθηναίους;

 

 

Ο Ξέρξης εξαγριώθηκε ότι οι μικρές Ελληνικές πόλεις (πόλεις-κράτη) στην Ιώνιο περιοχή της Μικράς Ασίας, την οποία ισχυριζόταν ότι ήταν μέρος της αυτοκρατορίας του, παρέμειναν ανεξάρτητες.

 

Ο περσικός δεσποτισμός βυθίστηκε στη Σαλαμίνα
 
Ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος που έγραψε την Ιστορία των Περσικών Πολέμων είπε ότι οι Περσικοί βασιλιάδες πίστευαν ότι η αυτοκρατορία τους ήταν η μεγαλύτερη στη Γη. Ο Ξέρξης ειδικότερα ήταν τόσο υβριστής και μεγαλομανής που πίστευε ότι τα εδάφη της Περσίας  έφθαναν στον ουρανό. Με αυτόν τον τρόπο, είπε, ο Ήλιος δεν θα λάμψει σε καμία χώρα αλλά μόνο στις χώρες που ανήκουν στην Περσία (Ιστορίαι 7.8). Η ύβρις και η μεγαλομανία των Περσών βασιλιάδων ήταν μέγιστη ψυχοπάθεια. 
 
Ο Ηρόδοτος μας λέει ότι ο Ξέρξης και ο στρατός του είχαν μεγάλη επίδραση στην Ελλάδα. Ο φόβος αυτού του τεράστιου στρατού έπεισε αρκετές Ελληνικές πόλεις-κράτη (όπως την Μακεδονία, Θράκη και Θήβα) να συμμαχήσουν με τους Πέρσες. Δεύτερον, τα περσικά στρατεύματα άφησαν ίχνη καταστροφής. Αμέτρητοι άνδρες και ζώα έπιναν ολόκληρα ποτάμια.
 
Η εκδίκηση κατέλαβε το μυαλό του Ξέρξη. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι διέταξε τους άντρες του να χτυπήσουν τον Ελλήσποντο τριακόσιες φορές, επειδή μια καταιγίδα κατέστρεψε τη γέφυρα που έφτιαξαν οι μηχανικοί του πάνω από τη στενή θάλασσα μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης (Ιστορίαι 7.35).

 

Ελληνικός Σύνδεσμος

 

Οι Έλληνες, ειδικά οι Σπαρτιάτες / Λακεδαιμόνιοι και οι Αθηναίοι, γνώριζαν τον Περσικό κίνδυνο. Είδαν την περσική εισβολή ως υπαρξιακή απειλή. Δημιούργησαν τον Ελληνικό Σύνδεσμο και ορκίστηκαν να πολεμήσουν τους Πέρσες μέχρι τον τελευταίο άνδρα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην Ελληνική ιστορία που η Σπάρτη και η Αθήνα ενώθηκαν για να πολεμήσουν έναν εχθρό. Η Σπάρτη ήταν ηγέτης του Ελληνικού Συνδέσμου.

 

Η Αθήνα είχε έναν δυναμικό και ανώτερο  στόλο τριηρών και η Σπάρτη μια ασυναγώνιστη δύναμη οπλιτών. Δουλεύοντας μαζί και με στρατεύματα από άλλα Ελληνικά κράτη, νίκησαν τον πολύ μεγαλύτερο περσικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνας το 480 Π.Χ. Ένα χρόνο αργότερα, το 479 Π.Χ., οι Έλληνες νίκησαν μια μεγάλη περσική χερσαία δύναμη στην Πλαταιά. Η περσική απειλή αντιμετωπίστηκε σοβαρά και οριστικά.

 

Ο Ξέρξης έφυγε από την Ελλάδα με βιασύνη και φόβο. Έμαθε ότι οι Έλληνες ήταν ισχυροί αντίπαλοι που πολεμούσαν για διαφορετικά ιδανικά. Όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες, οι Σπαρτιάτες τιμούσαν την ελευθερία. Δεν υπήρχε τρόπος να υποκύψουν ποτέ σε έναν τύραννο.

 

Οι Έλληνες δεν θα προσκυνούσαν άλλους, συμπεριλαμβανομένων των δεσποτών. Ο μόνος αφέντης τους ήταν ο νόμος. Ήταν σε αγάπη με την ελευθερία του λόγου, τη λατρεία των θεών, και την αυτοδιοίκηση.

 

Οι Πέρσες του Αισχύλου
 
Το 472 Π.Χ., μόλις οκτώ χρόνια μετά τη μεγάλη Ελληνική νίκη στη Σαλαμίνα, ο Αισχύλος, πιθανόν ο μέγιστος τραγικός ποιητής της Αθήνας, δημιούργησε ένα έργο που παρουσίασε στο θέατρο του Διονύσου κάτω από την Ακρόπολη. Ο τίτλος του έργου ήταν οι Πέρσες.
 
Ο Αισχύλος δεν χρειάστηκε να δανειστεί από τον Όμηρο ή την Ελληνική μυθολογία για το έργο του. Έζησε την περσική εισβολή. Πολέμησε στη Σαλαμίνα ή στην Πλαταιά. Παρακολούθησε τις ανησυχίες, τα δάκρυα, τους κινδύνους και τους θανάτους του πολέμου και συγκλονίστηκε από τις χαρές της τελικής νίκης επί των μεγάλων περσικών δυνάμεων.
 
Καταπολεμήστε τους Πέρσες με όλη σας την δύναμη
 
Ο Αισχύλος περιέγραψε την αντιπαράθεση μεταξύ Ελλήνων και Περσών στα νερά της Σαλαμίνας με ποιητικούς αλλά κυρίως ιστορικούς όρους. Μας λέει:
 
“Οι Έλληνες έσπευσαν να πολεμήσουν με θάρρος τραγουδώντας ένα πανηγυρικό αλλά υπέροχο και αγαπημένο τραγούδι νίκης. Οι ήχοι μιας σάλπιγγας τους ενδυνάμωναν και τους φλόγιζαν. Χτύπησαν το νερό με τα κουπιά τους, οδηγώντας τις τριήρεις των εναντίον του εχθρού. Η δεξιά πτέρυγα ήταν επικεφαλής της επίθεσης και ολόκληρου του στόλου. Εκείνη τη στιγμή ακούσαμε μια δυνατή κραυγή:
 
“῏Ω παῖδες Ἑλλήνων ἲτε, ἐλευθεροῦτε πατρίδ᾽, ἐλευθεροῦτε δὲ παῖδας, γυναῖκας, θεῶν τε πατρώων ἓδη, θήκας τε προγόνων. Νῦν ὑπέρ πάντων ἀγῶν.”  
 
[“Ο γιοι των Ελλήνων, αγωνισθείτε για να ελευθερώσετε την Γη και την χώρα των πατέρων σας, ελευθερώσετε τους γιούς και τις κόρες σας, ελευθερώσετε τις γυναίκες σας, ελευθερώσετε τους ναούς των πατρικών θεών, τους τάφους των προγόνων σας. Ο αγώνας σας τώρα είναι ύψιστης σημασίας και αρετής.”] 
 
“Πολλοί Πέρσες που μιλούν μια ποικιλία γλωσσών ανταποκρίθηκαν στην ελληνική πρόκληση. Δεν υπήρχε χρόνος για καθυστέρηση. Η σύγκρουση ξεκίνησε. Τα πολεμικά πλοία χτύπησαν το ένα το άλλο με τα κοφτερά ράμφη των. Μια Ελληνική τριήρης άρχισε την επίθεση. Ένα Φοινικικό πολεμικό πλοίο με διακοσμημένη πρύμνη έσπασε… Η πλημμύρα των Περσών δεν κράτησε για πολύ καιρό με ενωμένο μέτωπο. Στα στενά της Σαλαμίνας ο περσικός στόλος διαλύθηκε. Δεν υπήρχε ελπίδα για αμοιβαία βοήθεια. Οι τολμηροί Έλληνες καπετάνιοι πολεμικών πλοίων εκμεταλλεύτηκαν την σύγχυση του εχθρού και περικύκλωσαν τον Περσικό στόλο… Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν αμέτρητους Πέρσες… Ποτέ δεν πέθαναν τόσοι άνδρες σε μια μέρα” (Οι Πέρσες 393-432).
 
Ευαισθησία για τους Πέρσες
 
Ο Αισχύλος δεν επέτρεψε τις μνήμες του πολέμου να δηλητηριάσουν το μυαλό του. Έγραψε με ποιητική ομορφιά, ευφυΐα, σχετική ακρίβεια και ευαισθησία για τους Πέρσες βασιλιάδες και τους Πέρσες στρατιώτες. Είχε το θάρρος και την εμπιστοσύνη μιας πολιτισμένης κοινωνίας να επαινεί τους χειρότερους εχθρούς της. Αυτό ήταν άνευ προηγουμένου. Κανένας άλλος τραγικός ποιητής από την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν έχει δείξει συμπάθεια, τόσο το λιγότερο αγάπη και ανθρωπιά, για τον εχθρό της χώρας του.

 

Τόλμη και πολιτισμός
 
Οι Περσικοί πόλεμοι δεν ήταν τυπικοί πόλεμοι όπου η αλήθεια είναι θαμμένη και ο νικητής γράφει την ιστορία. Οι Περσικοί πόλεμοι ήταν απλοί διαγωνισμοί μεταξύ ελευθερίας και δεσποτισμού. Είναι βέβαιον ότι ελεύθεροι άνθρωποι θα είναι πάντα με τους Έλληνες που υπεράσπισαν την ελευθερία.
 
Αυτή η γενναιότητα ανοίγει το ανθρώπινο μυαλό σε μια μεγαλύτερη εκτίμηση του Ελληνικού πολιτισμού. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου της δεκαετίας του 1850, η αγγλική εφημερίδα, The Manchester Guardian, συνέδεσε το Ελληνικό επίτευγμα με το πάθος των Ελλήνων για ελευθερία. Και αυτό, είπε η εφημερίδα, είναι ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν σημασία:
 
“Γιατί εξακολουθούμε να διαβάζουμε με συνεχή ενδιαφέρον τα χρονικά αυτού του μικρού Αθηναϊκού κράτους, του οποίου ολόκληρος ο ελεύθερος πληθυσμός ήταν λιγότερος από τους μητροπολιτικούς δήμους μας; Είναι για το χαριτωμένο στίχο των τραγωδιών του, για την εξαίρετη εξυπνάδα των κωμικών του, ή για τη λαμπερή ευγλωττία των ρητόρων του; Όχι βέβαια. Όλοι αυτοί οι θησαυροί της λογοτεχνίας είναι πολύτιμοι για εμάς, επειδή είναι η κληρονομιά μιας ελευθερίας που αποκτήθηκε με τόλμη και θάρρος από ισχυρούς εχθρούς. Είναι επειδή κάθε χορικό τραγούδι και κάθε τραγικός λόγος είναι συνδεμένο με το σπαθί στον Μαραθώνα, και την νίκη της Σαλαμίνας. Κάθε σελίδα της ιστορίας μας λέει ότι μόνο εφόσον οι άνθρωποι διατηρούν τη δύναμη της αυτοάμυνας και το πνεύμα της στρατιωτικής νίκης, μπορούν να παραμείνουν ελεύθεροι. Ο κόσμος θα κατατάξει τους Έλληνες μεταξύ των ειρηνικών ευεργετών του" (The Manchester Guardian, 19 Δεκεμβρίου 1855, επανεκτύπωση, The Guardian, 16 Οκτωβρίου 2004).
 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μάχη στη Σαλαμίνα ήταν τόσο σημαντική και κρίσιμη καμπή στην ιστορία. Η ελληνική νίκη επί των Περσών έσωσε τον Ελληνικό και δυτικό πολιτισμό.
 
Το αθάνατο 1821
 
Οι Έλληνες με τον Αλέξανδρο τον Μέγα έφεραν τον πολιτισμό τους και την επιστήμη τους σε όλον το κόσμο. Το μέγιστο λάθος του Αλέξανδρου ήταν να αγνοήσει την πολιτεία της Ρώμης στη Δύση. Ακόμη και οι στρατηγοί του Αλέξανδρου που πολέμησαν εμφυλίους πολέμους για δεκαετίες αγνόησαν τους Ρωμαίους.
 
Οι Ρωμαίοι, όμως, δεν αγνόησαν τους Έλληνες. Έμαθαν τα πάντα από τους Έλληνες: αρχιτεκτονική και στρατηγική. Δανείστηκαν ακόμη το αλφάβητο και τους θεούς των Ελλήνων. Με την γνώση την Ελληνική οι Ρωμαίοι έφεραν την πτώση της Ελλάδος. Ακολούθησαν οι Χριστιανοί και σχεδόν η γενική καταστροφή του Ελληνικού πολιτισμού. Τον 5ον αιώνα βάρβαροι πλημμύρησαν την Δυτική Ευρώπη. Σταυροφορικοί στρατοί της Γερμανίας, Βενετίας, και Γαλλίας κυρίευσαν την Ελλάδα το 1204. Αυτή η φοβερή επίθεση και δουλεία διέρεσε και αδυνάτησε τρομερά την χώρα. Το 1453 οι Τούρκοι υποδούλωσαν την Ελλάδα και έφεραν τρόμο και σκοταδισμό σε όλη την χώρα.  
 
Οι Έλληνες με παιδεία και βιβλία βρήκαν καταφύγιο στην σε Ιταλικές πόλεις όπως η Βενετία, η Φλωρεντία και η Πάδοβα. Τα βιβλία των Ελλήνων έφεραν την Αναγέννηση (κατά μικρό τρόπο) του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και επιστήμης. Αυτή η πνευματική και επιστημονική κίνησης στην Ευρώπη ξαναζωντάνευε τις επιστήμες και δημιούργησε φιλελληνισμό.
 
Η Τουρκοκρατία διάρκεσε περίπου 400 χρόνια. Οι Έλληνες ποτέ δεν σταμάτησαν τον αγώνα για την ελευθερία της χώρας. Το 1821 επαναστάτησαν και νίκησαν τους Τούρκους σε πολλές μάχες. Η θηριωδία και η γενοκτονία των Τούρκων και η πρόθεσης των να αποικίσουν την Πελοπόννησο με Αφρικανούς προκάλεσαν την μάχη του Ναβαρίνου τον Οκτώβριο του 1827. Οι ναυτικές δυνάμεις των Ρώσων, Εγγλέζων, και Γάλλων κατέστρεψαν τον Τουρκικό και Αιγυπτιακό στόλο. Το 1828 η Πελοπόννησος με πρωτεύουσα το Ναύπλιο έγινε το πρώτο ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος με Πρόεδρο τον Ιωάννη Καποδίστρια, Έλληνα από την Κέρκυρα και πρώην υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας. Το 1831, δύο αδέλφια διαφθοράς δολοφόνησαν τον Καποδίστρια.
 
Οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης (Γαλλία, Αγγλία, και Ρωσία) έκαναν την Ελλάδα βασίλειο με πρώτο μονάρχη τον Όττο, τον νεαρό γιό του βασιλέα της Βαυαρίας.
 
Η Ελλάδα του 19ου αιώνα και των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα ήταν σχεδόν σε συνεχή πόλεμο για να επεκτείνει τα σύνορα της γύρω από Ελληνικές πόλεις και χωριά υπό Τουρκικής κυριαρχίας.       

 

Ο νέος Ξέρξης
 
Η επέτειοι στο 2020 των 2.500 χρόνων της μάχης της Σαλαμίνας και το 2021 των 200 χρόνων της μάχης του 1821 είναι πλέον πιο σημαντικοί από ποτέ.
 
Ένας νέος Ξέρξης απειλεί την Ελλάδα. Αυτός ο δεσπότης είναι ο Ερντογάν, πρόεδρος της μουσουλμανικής Τουρκίας. Βλέποντας πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο της Αμερικής έκαναν έγκλημα για χρέη εναντίον της Ελλάδος την τελευταία δεκαετία, και ότι η Αμερική του Τράμπ εγκαταλείπει την διεθνή ηγεσία και τις υποχρεώσεις της, έδωσε στον Ερντογάν την αυταπάτη αναστήλωσης της Οθωμανικής και Ισλαμικής αυτοκρατορίας των Τούρκων.
 
Ο Ερντογάν συνεχίζει με την Τουρκική παράδοση να παίζει τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, τον ένα εναντίον των άλλων. Οι Αμερικανοί είχαν παγιδευτεί στον πυρετό και καθρέφτες του λεγόμενου ψυχρού πολέμου τόσο πολύ που έφεραν την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, αναγκάζοντας έτσι τους Χριστιανούς Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν και να συμφιλιωθούν με τον Ισλαμικό εχθρό τους κάτω από Αμερικανική ηγεσία.
 
Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι, που μαστίζονται από αισθήματα ενοχής για τους ατελείωτους πρόσφυγες από τους πολέμους της Μέσης Ανατολής και Αφρικανικής πενίας, έκλεισαν τα μάτια τους στις πράξεις της Τουρκίας η οποία στέλνει πολλούς από αυτούς τους πρόσφυγες, αναμεμειγμένους με Τούρκους πράκτορες, στα ελληνικά νησιά της Χίου, Σάμου και Λέσβου.
 
Η Ελλάδα, υπό την κυριαρχία της ΕΕ και Αμερικής, δεν φέρει αντίσταση σε αυτή την σχεδόν καθημερινή επίθεση των λαθρομεταναστών από την Τουρκία. Η Χίος, Σάμος και η Λέσβος έχουν μετατραπεί σε στρατώνες και οικοτροφεία ξένων. Η ΕΕ χρηματοδοτεί αυτή την άθλια και συνεχή ξένη κατάκτηση της Ελλάδος. Γειτονιές της Αθήνας είναι γεμάτες με άνεργους Αφρικανούς και Μουσουλμάνους από την Μέση Ανατολή και Ασία.  
 
Οι Τούρκοι έχουν παίξει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι για αιώνες. Δεν βιάζονται. Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν πρέπει να υποτιμάται. Έχει τα χαρακτηριστικά του Ξέρξη. Είναι φανατικός Ισλαμιστής που θέλει τα νησιά του Αιγαίου και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ήδη προσβάλλει την χώρα σε σημείο πολέμου. 
 
Εν τούτοις οι Ελληνικές κυβερνήσεις (αριστερές και δεξιές) παραμένουν υπό την Αμερικανική επίδραση να μην θεωρούν την Τουρκία ως θανάσιμο εχθρό του Ελληνισμού. Έχουν την λανθασμένη εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μαζί τους. Δεν είναι. Ο εξεφτελισμός της Ελλάδος από την ΕΕ και Αμερική για κρατικά χρέη σε Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές τράπεζες  δείχνει τα ενδιαφέροντα της ΕΕ και Αμερικής.
 
Οι Ελληνικές κυβερνήσεις, αρκετοί λόγιοι και καθηγητές πανεπιστημίων, και ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί και πολλές εφημερίδες έχουν αποβλακωθεί από ξένες ιδέες (κυρίως από Αμερική και ΕΕ) περί πολυπολιτισμικής κοινωνίας σε βαθμό που υποβαθμίζουν την παιδεία και αλλοιώνουν την ιστορία. Μαθητές διδάσκονται τα αρχαία Ελληνικά εν μέρει και όχι ως αναγκαίο μάθημα. Ιστορία (γραμμένη με πολυπολιτισμική σημαία) κάνει τους Τούρκους πολιτισμένους και αφαιρεί τις Τουρκικές γενοκτονίες των Ελλήνων και βαρβαρότητες της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα. 
 
Αυτή η ηθική κατάρρευση και διάβρωση διαστρεβλώνει την γνώση της Ελληνικής ιστορίας, του τι εστί Έλλην και Ελληνισμός. Έλληνες πολιτικοί δεν ξέρουν ούτε και θέλουν να ξέρουν την Ελληνική ιστορία. Αυτή η αμάθεια κάνει την υποχώρηση στους ΕΕ, Αμερική, και Τουρκία εύκολη. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε τον Ιούνιο 2018 τους Σλάβους (Βουλγάρους και Αλβανούς) ως Μακεδόνες του κράτους Δημοκρατία Βορείας Μακεδονίας.   
 
Ιστορική αλήθεια
 
Να, λοιπόν, γιατί πρέπει να αγαπάμε την Ελληνική ιστορία. Μας ανοίγει τα μάτια  και βλέπουμε την αλήθεια. Ο Αθηναίος ποιητής Ευριπίδης μας λέει: Ὄλβιος ὅστις τῆς ἱστορίας ἔσχεν μάθησιν (Fragment 910). Οι πρόγονοι μας, όπως ο Ευριπίδης, δημιούργησαν πολιτισμό και επιστήμη. Αυτά τα αξιοθαύμαστα ἐργα δημοκρατίας, τέχνης, πολιτισμού και επιστήμης έγιναν με τις νίκες στο Μαραθώνα και Σαλαμίνα. Η νίκη του 21 ήταν αποτέλεσμα της αρχαίας παραδόσεως ανδρείας και αγάπης της ελευθερίας στα κύτταρα των Ελλήνων.   
 
Το ίδιο μπορούμε να συνεχίσουμε και εμείς στον 21ον αιώνα. Να είμαστε πάντα έτοιμοι για πόλεμο για να αποφύγουμε τον πόλεμο με την Τουρκία η με οποιοδήποτε άλλο. Να είμαστε πάντα έτοιμοι να τιμήσουμε και να ζωοποιήσουμε τις Ελληνικές αξίες και αρετές. Έτσι θα μπορούσε η Ελλάδα, για δεύτερη φορά, να γίνει παράδειγμα ελευθερίας για την διάσωση και διατήρηση του Ελληνισμού και πολιτισμού και επιστήμης. 
 
Οι φίλοι και οι σύμμαχοι είναι αναγκαίοι, αλλά τώρα και αύριο, στον νῦν χρόνο, νῦν υπέρ πάντων αγών, ο αγώνας για την αγάπη της Ελλάδος από τους πολίτες της, αγώνας για αυτάρκεια, ο αγώνας για την ελευθερία και οικολογικό πολιτισμό, ο αγώνας για την προστασία της φύσεως και κοινωνίας από την κλιματική αλλαγή.        

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Pesticides Are Making Children Aggressive

Spraying fungicides on tobacco in a greenhouse in Jalapa, Nicaragua. Photo: courtesy Peter Essick. Pesticides cause a multitude of adverse effects on humans. However, they are especially harmful to children . They may have something to do with the mass-shootings in schools all over America because some of them are neurotoxins. This means they affect and damage the central nervous system and the brain – of all animals, including humans. Warren Porter , professor emeritus of zoology at the University of Wisconsin, conducted experiments with ground water – water drawn from the ground of farms with typical levels of pesticides and fertilizers. He chose farm water contaminated with the insecticide aldicarb, the herbicide atrazine, and nitrogen fertilizer. He tested that mixture on white mice and deer mice. The concentrations of the fertilizer with each of the pesticides (aldicarb and atrazine) in the ground water were of the order of magnitude the Environmental Protection A...

Searching for Aristotle in Lesbos

Map of Lesbos by Giacomo Franco, 1597. Courtesy Wikipedia. Like most Greek islands, Lesbos has been lost in the obscurity of global wars, politics, and the insignificance of modern Greece.  Greece without sovereignty Since 2009, the country’s debt to European and American banks has dragged Greece to the Third World. The lenders demanded Greece abdicates its sovereignty to them. Greek politicians obliged and Greece has become the first European country to submit to the humiliations of being a dependency of Brussels. To the eternal shame of “civilized” Europe, anonymous bureaucrats from the troika – a cabal of the International Monetary Fund, the European Central Bank and the European Commission – have been running the country. Rubble and war refugees in the Middle East Lesbos would have maintained its silence had it not been for the American invasion and destruction of Iraq in 2003. This American war gave birth to Moslem civil wars.  The civil wars in ...

Η Ιερά Ελλάς στα Οράματα του Αλέξανδρου του Μέγα και του Ιωάννη Καποδίστρια

Του Εὐάγγελου Βαλλιανᾶτου Ο Αλέξανδρος στον πόλεμο εναντίον των Περσών. Δημόσιος Τομέας Οι προσπάθειες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του πρώτου Προέδρου της σύγχρονης Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια να χρησιμοποιήσουν τον Ελληνικό πολιτισμό για το καλό της ανθρωπότητας αντικατοπτρίζουν το μεγαλείο της  αρχαίας Ελλάδας. Πρόλογος Ο Αλέξανδρος νίκησε την Περσική αυτοκρατορία τόσο σύντομα σε τόση νεανική ηλικία που δικαίως κέρδισε την τιμή του μέγα ήρωα. Ήταν και στρατιωτική και πολιτική ιδιοφυΐα. Η μητέρα του Ολυμπιάδα προσπάθησε να τον πείσει ότι ήταν γιος του  Δία  . Ο Αλέξανδρος αγαπούσε και εμπιστευόταν τη μητέρα του. Μάλλον διαβεβαίωσε τον εαυτό του ότι ήταν γιος του Δία. Ο ήρωάς του, ο Αχιλλέας, ήταν γιος της θεάς Θέτιδας.   Όμως ο νεαρός αγαπούσε τον Αριστοτέλη που τον δίδαξε την Ελληνική ιστορία, πολιτική θεωρία, φιλοσοφία και διεθνείς σχέσεις. Επιπλέον, ο Αριστοτέλης μετέδωσε στον μαθητή του την τεράστια γνώση και σεβασμό που είχε για  τον Όμηρο, τον δάσ...