Δρ. Εὐάγγελος Βαλλιανᾶτος
Σχολή Αθηνών του Ραφαήλ (Raffaello Sanzio da Urbino), 1511. Τοιχογραφία. Pinacoteca Ambrosiana, Μουσείο Βατικανού. Δημόσιος τομέας. Οι Έλληνες στοχαστές περιλαμβάνουν τους φιλόσοφους Επίκουρο, Πυθαγόρα, Παρμενίδη, Σωκράτη, και Πλάτωνα και Αριστοτέλη (κέντρο), τον Βασιλέα της Αιγύπτου Πτολεμαίο, τους θεούς Απόλλωνα και Αθηνά, τους φιλόσοφους Ηράκλειτο, Διογένη της Σινώπης, τον Πλωτίνο και την Υπατία (κάτω αριστερά με λευκό πέπλο) και τον Μέγα Αλέξανδρο (άνω αριστερά). Ο μαθηματικός Ευκλείδης σχεδιάζει κάτι γεωμετρικό, κάτω δεξιά με κόκκινο πέπλο.
Πρόλογος
Όλες οι παραδόσεις είναι ανθρώπινες εφευρέσεις που διαρκούν για λίγο ή, μερικές φορές, για πάντα. Μερικές από αυτές τις καινοτομίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες και διαρκούν, άλλες εξαφανίζονται, μόνο για να αντικατασταθούν από καλύτερες εναλλακτικές. Δεν γνωρίζουμε πότε ξεκίνησαν οι παραδόσεις, πόσο μάλλον η ιστορία. Υπάρχουν περίοδοι ανθρώπινης δραστηριότητας που χρονολογούνται στην προϊστορική ή Παλαιολιθική / Παλαιά Λίθινη Εποχή πριν από 10.000 χρόνια π.Χ.
Ελληνικές παραδόσεις
Στην περίπτωση των Ελλήνων, οι περισσότερες από τις παραδόσεις τους (στη θρησκεία, την γεωργία, την καθημερινή ζωή, την πολιτική και την επιστήμη και την τεχνολογία) ξεκίνησαν την Εποχή του Χαλκού, 3.100-1.000 π.Χ. Αυτή ήταν μια πολύ δημιουργική εποχή που οι Έλληνες ανέπτυξαν την ταυτότητά τους μιλώντας και γράφοντας την ίδια γλώσσα, προσφέροντας την ευσέβειά τους στους ίδιους θεούς, σπέρνοντας τους ίδιους σπόρους και χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους καλλιέργειας της γης για την τροφή, την κατασκευή σπιτιών και ναών, την ίδρυση πόλεων (πόλεις-κράτη) με λιθόστρωτους δρόμους, τρεχούμενο πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, οι οποίες εμφανίστηκαν στην Δυτική Ευρώπη σχεδόν 5,000 χρόνια αργότερα, στα τέλη του 19ου αιώνα.
Κόρες καλές (όμορφες νεαρές γυναίκες) από την Θήβα Μυκηναϊκής Εποχής, 14ος -- 13ος αιώνας π.Χ. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Φωτογραφία: Γιώργος Κορωναίος, WikipediaCommons
Μερικές από αυτές τις πρώιμες πόλεις-κράτη, όπως οι Μυκήνες στην Πελοπόννησο, είχαν προστατευτικά τείχη κατασκευασμένα με πολύ μεγάλες αλλά σφιχτά προσαρμοσμένες πέτρες που έχουν φτάσει σε εμάς με το όνομα Κυκλώπεια Τείχη. Οι μυθικοί Κύκλωπες υποτίθεται ότι ήταν γιγάντιοι άνθρωποι με ένα μάτι όπως ο Κύκλωπας Πολύφημος στην Οδύσσεια του Ομήρου. Τα Κυκλώπεια Τείχη, όμως, δεν δείχνουν τόσο μεγάλη μυϊκή δύναμη όσο ανώτερες γνώσεις στην κατασκευή και την αρχιτεκτονική.
Κυκλώπειον τείχος, Μυκήνες. Φωτογραφία: Εὐάγγελος Βαλλιανᾶτος
Ο Κύκλωπας Πολύφημος ήταν γιος του θεού Ποσειδώνα, αδελφού του αρχέλληνα θεού Δία. Ο Ποσειδώνας και ο Δίας ήταν δύο από τους Ολύμπιους θεούς στους οποίους οι Έλληνες για χιλιετίες στράφηκαν για έμπνευση και, μερικές φορές, καθοδήγηση. Οι άλλοι θεοί ήταν ο Άδης και η Δήμητρα, αδελφός και αδελφή του Δία. Η Ήρα ήταν η σύζυγος του Δία. Τα παιδιά του Δία ήταν η Αθηνά, ο Απόλλωνας, η Άρτεμη, ο Διόνυσος, ο Ήφαιστος, ο Ερμής και ο Άρης.
Οι Έλληνες θεοί ήταν ανθρωπόμορφες και εξειδικευμένες δυνάμεις στον φυσικό κόσμο που ήταν απαραίτητες για την ζωή. Ο Δίας ήταν θεός της αστραπής, της βροντής και της βροχής. Ήταν ο πιο δημοφιλής από όλους τους άλλους θεούς. Ο Άρατος, ποιητής και αστρονόμος του 3ου αιώνα π.Χ., άρχισε ένα από τα ποιήματά του με έναν παιάνα προς τον Δία: τον θεό που γέμιζε τους δρόμους και τις αγορές, τις θάλασσες και τους ουρανούς των Ελλήνων. Ο Δίας ήταν ο αθάνατος πατέρας των θεών για τους οποίους οι Έλληνες είχαν ευσέβεια πάντα επειδή θεωρούσαν τον Δία πατέρα τους. Ο Άρατος λέει ότι ο Δίας τους έδωσε ζωή και τους βοηθούσε να κερδίζουν τα προς το ζην. Ο Άρατος λέει επίσης ότι ο Δίας έβαλε αστέρια και αστερισμούς στον ουρανό ως σίγουρα σημάδια για τις εποχές, οδηγώντας τους ανθρώπους στην καλύτερη εποχή για την καλλιέργεια της γης και για τη σπορά κάθε είδους φυτών και σπόρων και εξασφαλίζοντας μια αδιάκοπη σοδειά και αγροτική ευημερία. «Χαίρε, πάτερ», λέει ο Άρατος στον Δία, «μέγας θεός, μεγάλη ευλογία στους ανθρώπους» (Φαινόμενα 1-15).
Οι Ολυμπιακοί και μερικοί άλλοι Πανελλήνιοι Αγώνες γίνονταν προς τιμήν του Δία. Η δικαιοσύνη ήταν μια από τις αρετές του. Ήταν ο Δίας Ξένιος, προστάτης των ξένων που επισκέπτονταν την Ελλάδα. Η κόρη του, Αθηνά, βγήκε από το κεφάλι του οπλισμένη. Ήταν η θεά των τεχνών, της χειροτεχνίας, του πολέμου, της ελιάς, της νοημοσύνης, της πολιτικής θεωρίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Οι Αθηναίοι εβάπτισαν την πόλιν των Αθήνα και έβαλαν την θεά Αθηνά στην κορυφή των θεών των. Ο Ήφαιστος ήταν ο τέλειος μεταλλουργός και μηχανικός. Ο Όμηρος μας λέει ότι χρησιμοποίησε ασήμι και χρυσό για να φτιάξει δύο αγέραστα και αθάνατα σκυλιά για να φυλάνε το παλάτι του Βασιλιά Αλκίνοου στη Φαιάκεια / Κέρκυρα (Οδύσσεια 7.91-94). Ο Απόλλωνας ήταν θεός της προφητείας, του φωτός και της μουσικής. Το Μαντείο του στους Δελφούς προέβλεπε το μέλλον και ήταν ένα ισχυρό ινστιτούτο εσωτερικής και διεθνούς πολιτικής. Η Άρτεμις προστάτευε τον φυσικό κόσμο. Ο Ποσειδώνας προστάτευε ποτάμια, θάλασσες και ωκεανούς. Η Δήμητρα και ο Διόνυσος ήταν θεοί της αγροτικής ζωής και της γεωργίας. Το σιτάρι ήταν δώρο της Δήμητρας και το κρασί του Διονύσου, που ήταν και ο θεός του θεάτρου και της τραγωδίας. Η Αφροδίτη ήταν η θεά του έρωτα. Ο γιος της, Έρως, ήταν ο πιο ισχυρός από τους θεούς. Ήταν η πανίσχυρη δύναμη έλξης / βαρύτητας που κρατούσε τον Κόσμο στην τελειότητα και αρμονία
Έρωτας του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Πραξιτέλη, 4ος αιώνας π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης. Δημόσιος τομέας.
Οι εκατοντάδες ναοί που έχτισαν οι Έλληνες προς τιμήν αυτών των θεών σε όλη την Ελλάδα δείχνουν τον τεράστιο ρόλο των θεών στην Ελληνική ζωή. Ο Ελληνικός πολιτισμός είναι ασύλληπτος χωρίς τους θεούς. Οι θεοί ήταν τα παραδείγματα της σοφίας, της τελειότητας, και του καλού και του ωραίου.
Η θεά Αθηνά δείχνει την εκτίμηση που είχαν οι Έλληνες για τους θεούς τους. Ο ναός της Αθηνάς είναι αριστούργημα αρχιτεκτονικής, επιστήμης, και ομορφιάς.
Η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας τον Ιούνιο του 2023. Φωτογραφία: Εὐάγγελος Βαλλιανᾶτος
Οι Αθηναίοι έχτισαν τον Ναό της Αθηνάς Παρθένου τον 5ο αιώνα π.Χ., όταν ήταν στη μεγαλύτερη δόξα τους. Η Αθηνά ήταν και η Πρόμαχος (υπερασπιστής των Αθηνών).
Ο Όμηρος και ο Ησίοδος έγραψαν εκτενώς για τους θεούς. Επιπλέον, ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης, μεγάλοι τραγικοί ποιητές της Αθήνας του 5ου αιώνα π.Χ., επεξεργάστηκαν τις ιστορίες από τα έπη του Ομήρου και δημιούργησαν αριστουργήματα τραγωδίας που παίζονταν στα θέατρα για τη πολιτική παιδεία των Ελλήνων για αιώνες.
Αγροτική ζωή
Οι πιο διαχρονικές παραδόσεις των Ελλήνων είχαν να κάνουν με την καλλιέργεια της γης. Η ανακάλυψη και η εξημέρωση των καταλληλότερων άγριων σπόρων για το καθημερινό τους άρτο / ψωμί ήταν σπουδαία επιτεύγματα. Εδώ η θεά Δήμητρα ήταν ο πυρήνας της αγροτικής ζωής γιατί τους βοήθησε να επιλέξουν το σιτάρι ως την κύρια σοδειά τους για διατροφή. Ο Όμηρος λέει ότι το σιτάρι και το κριθάρι ήταν το «μυελό των ανθρώπων» (Οδύσσεια 20.108).
Οι Έλληνες τίμησαν τη Δήμητρα στην Ελευσίνα, κοντά στην Αθήνα, όπου γιόρτασαν κάθε φθινόπωρο τα Ελευσίνια Μυστήρια. Ο κύριος σκοπός της ιεροτελεστίας και του γλεντιού ήταν για μια επιτυχή σπορά, καλλιέργεια, θέρισμα και σοδειά. Ο άλλος αγροτικός θεός με μεγάλη σημασία ήταν ο Διόνυσος που εισήγαγε την καλλιέργεια των αμπελιών, τη συγκομιδή των σταφυλιών και την παραγωγή γλυκού κρασιού. Ο Πάνας και ο Αρισταίος ήταν επίσης σημαντικοί αγροτικοί θεοί. Ο Πάνας, με πόδια τράγου, προστάτευε κοπάδια (κατσίκες, πρόβατα, χοίρους, και βόδια). Και ο Αρισταίος, γιός του Απόλλωνα, προστάτευε τις μέλισσες, άλλα χρήσιμα έντομα, το τυροκομείο, το μάζεμα των ελιών, και τη βιολογική ποικιλότητα. Ο Ποσειδώνας, θεός των θαλασσών, προστάτευε τα υδρόβια ζώα και τα ψάρια.
Νοικοκυριό / Οικιακή οικονομία
Άλλες παραδόσεις περιστρέφονταν γύρω από το νοικοκυριό. Οι γάμοι ήταν θεμελιώδεις για την επιβίωση και ευδαιμονία της κοινότητας της πόλης.
Προετοιμασία της νύφης για γάμο, 5ος αιώνας π.Χ. Ελλάς. Δημόσιος τομέας.
Ο γάμος ήταν ευτυχία και ευδαιμονία. Μέρος αυτής της αναγκαίας και ευχάριστης παράδοσης ήταν η έκφραση της με χορό και καλό φαγητό και ποτό.
Επιστήμη και τεχνολογία
Ο Αριστοτέλης τον τέταρτο αιώνα π.Χ. σπούδασε υπό τον Πλάτωνα για 20 χρόνια. Πλατωνι
κές ιδέες τον έκαναν αυτός που έγινε, αν και ήταν ένας πρωτότυπος στοχαστής και φιλόσο
φος που επινόησε την επιστήμη. Ήταν τόσο γνωστός που ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππ
ος Β' τον κάλεσε ως δάσκαλο του γιου του Αλέξανδρου.
Ο Αριστοτέλης διδάσκει τον Αλέξανδρο. Εικονογράφηση Charles Laplante, 1866. Δημό
σιος τομέας
Ο Αριστοτέλης επεξεργάστηκε και έκδωσε την Ιλιάδα του Ομήρου για τον Αλέξανδρο, τον ο
ποίο εδιδαξε Ελληνική ποίηση, φιλοσοφία, πολιτική θεωρία, ιστορία και επιστήμη. Προέτρε
ψε τον νεαρό πρίγκιπα να ενώσει την Ελλάδα και να βάλει τέλος στον περσικό κίνδυνο. Ο Α
λέξανδρος έκανε και τα δύο. Ένωσε τους Έλληνες και κατέκτησε την Περσία, γεγονός που
του έδωσε την ευκαιρία να διαδώσει τον Ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο ιδρύοντας Ελ
ληνικές πόλεις στη βόρεια Αφρική και την Ασία.
Η πιο σημαντική από αυτές τις πόλεις ήταν η Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο. Ο Πτολεμαίος, παι
δικός φίλος του Αλέξανδρου και μαθητής του Αριστοτέλη, έγινε βασιλιάς της Αιγύπτου. Ίδρυ
σε πανεπιστήμιο-Μουσείο και βιβλιοθήκη στην Αλεξάνδρεια. Αυτά τα ιδρύματα ήταν ιδέε
ς του Αριστοτέλη. Έκαναν την Αλεξάνδρεια κέντρο της Ελληνικής επιστήμης και πολιτισμού
Μια τέτοια παράδοση άνθισε ιδιαιτέρως τον δεύτερο αιώνα π.Χ. με τη δημιουργία του Μη
χανισμού των Αντικυθήρων / Μετεωροσκοπείου για την πρόβλεψη των εκλείψεων του θεού Ή
λιου και της αδελφής του Ήλιου Σελήνης.
Οι 2 όψεις των 7 κύριων θραυσμάτων του Μετεωροσκοπείου. Polynomial Texture Mapping. Ευχαριστίες στον Tom Malzbender και Hewlett Packard 2005.
Ο αστρονομικός υπολογιστής ήταν αποτέλεσμα προηγμένης και ανώτερης αστρονομίας, μαθ
ηματικών και μηχανολογίας. Ο Αρχιμήδης του 3ου αιώνα π.Χ. σχεδόν εδημιούργησε αυτή
την ανώτερη επιστήμη και τεχνολογία που περιέχετε στο Μετεωροσκοπείο. Ο μέγας
αστρονόμος Ίππαρχος του 2ου αιώνα π.Χ. που εδημιούργησε τον αστρονομικό Υπολογιστή
ήταν γνώστης της επιστήμης και τεχνολογίας του Αρχιμήδη. Οι επιστήμες και τεχνολογίες
που αντικατοπτρίζει ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων / Μετεωροσκοπείο ήταν περίπου
2.000 χρόνια μπροστά από την εποχή του Μετεωροσκοπείου, τον δεύτερο αιώνα π.Χ. Ο
αστρονομικός Υπολογιστής ιδιοφυΐας είχε χάλκινους οδοντωτούς τροχούς, ακριβές
Μετωνικό 19 χρονών 235 μηνών ημερολόγιο, και 18 χρονών 223 μηνών Σάρος μηχανισμό
για την πρόβλεψη εκλείψεων του Ηλίου και Σελήνης.
Πίνακας της Ελληνίδας ζωγράφου Εύης Σαραντέα για τους οδοντωτούς τροχούς του Μετεωροσκοπείου. 27 από τους περίπου 30 τροχούς είναι στο θραύσμα Α.
Κληρονομιά ελληνικών παραδόσεων
Σε περίπου 3.000 χρόνια π.Χ., οι αρχαίοι Έλληνες ανέπτυξαν θεσμούς επιστήμης και πολιτισμού που άλλαξαν την ανθρωπότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν αυτοδύναμοι και ασφαλείς. Καλλιεργούσαν την Γη και ψάρευαν. Οι πόλεις των ήταν ανεξάρτητες και οι περισσότερες ήταν δημοκρατικές. Οι Έλληνες σε εκείνες τις πόλεις εκπαίδευαν τα παιδιά τους στις τέχνες, την μουσική, και τις επιστήμες, την φιλοσοφία, τον αθλητισμό, και τις αρετές της ελευθερίας. Ο Όμηρος ήταν δάσκαλος των Ελλήνων. Τους είπε ότι ο Ζεύς αφαιρεί την μισή ανθρωπιά και ελευθερία από τους ανθρώπους που χάνουν την ελευθερία τους (Οδύσσεια 17.320).
Οι ελληνικές παραδόσεις εξαπλώθηκαν με τους Έλληνες στη νότια Ιταλία (Magna Graecia), στις ακτές της Ισπανίας, Γαλλίας, βόρειας Αφρικής, Ασίας και Μαύρης Θάλασσας. Οι ελληνικές παραδόσεις ευδοκιμούσαν όσο οι Έλληνες ήταν ελεύθεροι. Αλλά με τον ερχομό και την επικράτηση των Ρωμαίων τον δεύτερο αιώνα π.Χ., οι Ελληνικές παραδόσεις άρχισαν να παρακμάζουν. Μερικές από τις παραδόσεις, όπως η επιστήμη και η τεχνολογία, αναβίωσαν 2 φορές. Τον 8ον αιώνα με τους Άραβες, και τον 15ον αιώνα με τους Δυτικούς Ευρωπαίους. Και στις δύο Αναγεννήσεις, οι Ελληνική επιστήμη (του Θαλή, Αναξίμανδρου, Πυθαγόρα, Δημόκριτου, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Ευκλείδη, Αρχιμήδη, Απολλώνιου της Πέργας, Κτησίβιου, Ερατοσθένη, Ίππαρχου, Απολλώνιου της Αλεξάνδρειας, Πτολεμαίου και Γαληνού της Αλεξάνδρειας) έγινε η ραχοκοκαλιά του Δυτικού πολιτισμού.
Αυτές οι παραδόσεις πρέπει να αναβιώσουν ακόμη περισσότερο σήμερα στον 21ο αιώνα. Οι κυβερνήτες του κόσμου είναι οπλισμένοι με όπλα εξόντωσης και ολοκαυτώματος. Η εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα πετρελαίου, φυσικού αερίου, και λιγνίτη θερμαίνει τον πλανήτη για περίπου 150 χρόνια. Αυτή η ανεξέλεγκτη ζέστη που είναι αποτέλεσμα της καύσεως αυτών των ορυκτών μπορεί να καταδικάσει την ανθρωπότητα και την αγαπημένη μας Γη. Υπάρχουν εναλλακτικές ενέργειες από τον σχεδόν αιώνιο Ήλιο και άνεμο, αλλά οι δισεκατομμυριούχοι που κυβερνούν τον πλανήτη βάζουν εμπόδια. Χρειαζόμαστε Ελληνικό λόγο για να εξανθρωπίσουμε και να εκπολιτίσουμε τον εαυτό μας και τους μη Έλληνες. Η καθαρή σκέψη του Ελληνικού λόγου θα διαφωτίσει αρκετούς ανθρώπους για να αλλάξουν την ηγεσία του πλανήτη και να αντικαταστήσουν την επικίνδυνη ενέργεια και να αποκαταστήσουν την στοργή και την προστασία για τη Μητέρα μας Γη.
Και οι Έλληνες στην Ελλάδα πρέπει να επιστρέψουν στις Ελληνικές τους ρίζες. Να κάνουν την πατρίδα τους όπως αυτοί θέλουν και όχι όπως οι ξένοι σύμμαχοι και εχθροί θέλουν. Την 6ην του Ιουνίου 2023, ο Δημήτρης Βόγγολης, ένας απόστρατος Έλληνας στρατηγός έγραψε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προτρέποντάς τον να κάνει την Ελλάδα και πάλι Ελλάδα, χώρα των αρετών της αρχαίας Ελλάδας. Ξεκινήστε ένα πανεπιστήμιο του Ελληνικού πολιτισμού, είπε, όπου οι καλύτεροι καθηγητές και μαθητές από όλο τον κόσμο διδάσκουν, σπουδάζουν και μελετούν την Ελληνική επιστήμη και πολιτισμό. Καλέστε τους πτυχιούχους ιατρούς από όλες τις χώρες να δώσουν τον όρκο του Ιπποκράτη στο νησί της Κω, την πατρίδα του Ιπποκράτη. Απαιτείστε από τα ξένα μουσεία να επιστρέψουν όλες τις λεηλατημένες Ελληνικές αρχαιότητες στις συλλογές τους. Φέρε την στρατιωτική παιδεία στις αρετές της ελευθερίας της αρχαίας Ελλάδας. Ζητήστε από τους αποφοίτους αξιωματικούς της Στρατιωτικής Σχολής Ευέλπιδών να ορκιστούν στον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου το 490 π.Χ. οι Αθηναίοι νίκησαν έναν μεγάλο Περσικό στρατό εισβολής.
“Θεωρώ την στιγμή κατάλληλη,” έγραψε ο Βόγγολης στον Μητσοτάκη, “η ενδοξότερη των αιώνων μάχη του Μαραθώνα, να τιμάται κάθε χρόνο. Αποτελεί χρέος του έθνους να τιμήσει τους αθανάτους νεκρούς στον τόπο όπου το επιχειρησιακό σχέδιο του [Αθηναίου στρατηγού] Μιλτιάδη παραμένει υπόδειγμα στρατηγικής επί αιώνες σε όλες τις Στρατιωτικές Ακαδημίες του κόσμου. Την υμνούν οι ξένοι και εμείς μένουμε άπραγοι, ενώ θα έχει παράλληλα και πολιτιστικά οφέλη ο τόπος. Οι νέοι Αξιωματικοί θα αισθανθούν τους μακρινούς προγόνους να τους καλούν μαζί και το λαό μας, σ’ ένα Όραμα, μιά Πίστη, την σκυτάλη να αρπάξουν, απ’ τα χρόνια τα παλιά, σ’ ένα ατέλειωτο Αγώνα, σε μιά άμιλλα της Νίκης, που χαράξαν οι πρόγονοι, κι’ άφησαν κληρονομιά.”
Συμφωνώ με τον στρατηγό Βόγγολη. Οι προτάσεις του μας λένε ότι ορισμένοι σύγχρονοι Έλληνες συνειδητοποιούν τη σημασία των αρχαίων ελληνικών παραδόσεων και τις μεγάλες συνέπειες της προσπάθειας να μετακινήσουν τη σύγχρονη Ελλάδα, και τον υπόλοιπο κόσμο, ένα ακόμη βήμα πρός στην σοφία και δημοκρατία της αρχαίας Ελλάδος. Πολύ πιθανόν, αυτοί οι Έλληνες έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες χρειάζονται την Αναγέννηση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού να γίνει, τελικά, στην γενέτειρα του. Οι Άραβες και οι Δυτικοί Ευρωπαίοι είχαν την Ελληνική Αναγέννηση που τους εδημιούργησε τα σημερινά κράτη και κοινωνίες. Η ώρα έχει φθάσει για κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Σε τέτοια μεταμόρφωση, θα πρόσθετα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρέπει να επιστρέψουν στην Ολυμπία και στην Αθήνα. Το 2023, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς τους ξένους αγαπούν τη χώρα και είναι πιθανόν Φιλέλληνες. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την Ελλάδα αφιερωμένη στο να επιδείξει και να ζήσει την αρχαία ζωή της μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρώτα από όλα, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια πατρίδα, όχι κόμματα που αντιπρόσωπούν ξένα ενδιαφέροντα. Μια ενωμένη Ελλάδα ήταν ανίκητη όπως η Ελλάδα του 480 π.Χ. που νίκησε την Περσία στην μάχη της Σαλαμίνας. Σήμερα, το 2024, μια ενωμένη Ελλάδα δεν θα ανεχόταν τις Γερμανικές προσβολές και ψέματα για τα χρέη και αποζημιώσεις που χρωστάει στην Ελλάδα από τις θηριωδίες και βαρβαρισμούς της στην κατεχόμενή Ελλάδα από τον Απρίλιο 1941 μέχρι τον Οκτώβριο 1944. Αλλά η κομματική Ελληνική κυβέρνηση είναι σχεδόν εθνομηδενιστική και υπηρετεί τα συμφέροντα της Αμερικής, Ευρωπαϊκής Ένωσης, και Τουρκίας. Τέτοια συμπεριφορά δεν είναι Ελληνική και πρέπει να σταματήσει, όσον δυνατόν το γρηγορότερο.
Οι αρχαίες Ελληνικές παραδόσεις και η Ελληνική ιστορία λένε στους σημερινούς Έλληνες να ξυπνήσουν και να ξανακτίσουν την πατρίδα τους όπως ήταν στις χρυσές εποχές της Ελληνικής επιστήμης και πολιτισμού. Τέτοια ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ θα γίνει μέγιστον αγαθόν και στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο Κόσμο.[1]
--------------------
Ο Δρ. Εὐάγγελος Βαλλιανᾶτος είναι ιστορικός και θεωρητικός περιβαλλοντολόγος.
Εργάστηκε στο Καπιτώλιον και στην περιβαλλοντολογική υπηρεσία της Αμερικής (US
Environmental Protection Agency). Εδίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια και είναι
συγγραφέας εκατοντάδων άρθρων και 7 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου:
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων Η Μυστική Ιστορία Πίσω από την ιδιοφυΐα του Ελληνικο
ύ Υπολογιστή και το Τέλος του.
[1] Εικονογραφημένη διάλεξη του Εὐάγγελου Βαλλιανὰτου περί Ελληνικών παραδόσεων και πολιτισμού, youtube, Feb. 22, 2024.
Comments
Post a Comment